Wednesday 6 February 2019

TIPS PES CILI TAHAN LAMA DAN SENANG GARING


Pasti ramai peminat sambal dikalangan kita orang melayu memang tidak. Lari dari sambal betul tak? 

Untuk hari ini ummi share tips memasak sambal supaya tahan lama sedap dan kalau masak sambal bilis pun bilis tahan faring kalau mengunakan. Pes cili ummi ni. Jom ummi share untuk manfaat kan bersama. 

Cara buat Pes cili ummi, 


Cili kering 
Minyak 
Bawang besar
Sedikit air digunakan akhir sekali

Step:
Potong cili kering rendam kan dengan air panas biar sampai kembang. 

Selepas kembang buang kan air dan blend kan cili bersama sebiji bawang besar dan minyak. 

Waktu blender tu pastikan minyak dapat mengisarkan cili ye kerana minyak. Lebih berat dari air. 

Selepas siap masuk kan dalam bekas dan masuk kan sedikit air dalam blender yg ada lebihan cili tadi di blender untuk bersihkan sisa cili tadi dan tuamg dalam bekas bersih. Kacaukan dgn rata yg dah diblend bersama air tu bersama cili tadi. 

Dah siap lepas ni masak memang confirm cili tu cepat garing2 dan tahan lama tau. 

Selamat mencuba 

Like n share kan posting ummi ni untuk membantu mak mak yg lain tau. 









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...