Wednesday 6 February 2019

Braised ginger duck


Assalamualaikum... Selamat bercuti pada yang masih bercuti, hari ni ummi nak share resepi ITIK MASAK HALIA Chinese style dari kawan ummi. Don't worry halal resepi Dan sangat sedap. Resepi dibawah :



Resipe itik

Resepinya:

Panaskan air dan rebus daging itik sekejap. Tujuannya utk mengeluarkan air kotoran dan darah dlm tulang itik. Keluarkan, bersihkan dan toskan.

Bahannya utk suku itik seperti gambar di atas.

Utk Tumis :
4 biji bunga lawang
1 batang Cinnamon
3-4 ulas bawang putih ( diketuk )
2-3 hilis halia muda

Utk sos :
2 sudu kecil serbuk 5 Sekawan
1sudu kecil pepper
4 sudu kecil kicap cair masin
1 sudu kecil kicap pekat
Sedikit gula batu

Cara memasak :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik bau dan bawang putih sedikit kekuningan. Kemudian masukkan daging itik dan gaul sekejap. Masukkan air sehingga paras daging itik. Kemudian masukkan semua sos. Kacau sekejap dan biarkan rebus sampai daging itik empuk. Sentiasa kacau dgn api sederhana. Cuba rasa dulu apa yg kurang baru tutup api. Boleh tambah air jikalau perlu.

Nota:
Jgn letak serbuk 5 sekawan terlalu byk takut nanti rasa pahit dan bau dia yg kuat.

Gula batu jgn letak lebih takut kuah terlalu manis

Selamat mencuba . .

Credit resepi: jes Tham (amkyp)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...