Wednesday 6 March 2019

BUBUR LAMBUK TERENGGANU C'UMIMAYA

Hah meh sape nak try masak bubur Lambuk Ummi leh lah Follow step kat bawah ni tau.

Cara memasak:
Masak nasi mcam nak mkan nasi air. Lpas tu masukkan ubi kledek, sotong yg dpotong kecik2, (lada hitam,bawang merah & halia d hiris nipis2 @ blender je senang), sedikit halba, serai,   santan,paku pakis warna coklat, sdikit daun kesum, sdikit budu, garam,gula & ajino.


Selalunya masa nasi x brape kering masukkan kledek sampai dah nak empuk & masukan sotong.bila nasi dah kerng masukkn bahan2 lain masukan,santan & air sepekat mne nak. Kacau hingga menggelegak.siap untuk
dihidang.


Bahan-bahanya:



Ikan selar/ selayang
Sotong ikut korang nak banyak mana sebab lagi banyak. Lagi sedap

Daun kesum, pucuk pamu coklat tu ummi tak sure korang panggil apa.

Keledek ni untuk pekat kan dia sedap tau

Serai dihiris.
Bawang merah, halia, lada hitam di blend halus

Masak 1 cawan beras air biar banyak nak buat bubur.


DAH masak masuk kan Keledek tadi. Bagi empuk masuk kan sekali halba

Masuk kan yg bahan sudah di blender tadi



Masuk kan isi ikan dan sotong.


Kacau jangan sampai berkerak



Masuk kan budu dan santan

Last sekali masuk kan sayur tadi then kacau sebati dalam 10min tengok sayur tu dah betul masak ke tak . Then bubur lambuk cumimaya doneeee

Like & Share Kalau suka Ye

#lvcumimaya
#tasneemranger2019
#balmbalmkananakmu
#tnrangers2019

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...